En analyse af imperialismen.
Du tager udgangspunkt i Chomskys bog om usa, http://www.youtube.com/watch?v=Dt-GUAxmxdk&feature=related, et interview mellem buckley og chomsky... her gennemgås imperialisme. Der er tre standpunkter her som er vigtige... 1) det almindelige folks ansvar. 2) Alle USAs handlinger efter anden verdenskrig, eller hvornår det nu er, har været imperialitiske dvs. i virkeligheden har været guidet af grådihged og egen interesser. 3) De historier om godhed, begrundelser og lign, som der har været givet, har alle sammen været løgn.
Først; Interviewet er et godt eksempel på to mennesker der står på hver sin side af et ganske signifikant politisk skel og alligevel taler sammen. Buckley er et lille mirakel og ville virkelig være en sjældenhed idag.
Bogen er faktisk ganske god og veldokumenteret. Men den handler om noget andet for mig at se. Jeg tror ikke at Chomsky mener at historierne vi fortæller os selv for, at retfærdiggøre os selv og vores gerninger kun er usandheder. Mit argument er at deres argumenter og de historier vi fortæller enten har en hvis virkelighed, dvs. en hvis virkning for os selv, eller at de i hvert fald får det (og dermed var istand til at virke, det er ikke alle historier der istand til at virke). Dermed er angrebet på disse historier ganske komplekse, for man skal faktisk sige, de gælder ikke, de er ikke sande, de handler ikke om fx irakerne, samtidigt med at man skal sige, de handler om noget andet end i tror. Dette er det komplekse, at der ikke adskilles og jeg tror, at denne adskillelse faktisk som filosofisk problem ligger i grunden af vores måde, at erkende på, omgås verden på. Det er en global sammenhæng, vi taler om, gennemførelsen af videnskab og autoritet. Men hvordan taler man imod dette.
De sidste par års begyndede, fremvoksende historie om tidelige tideres problemer er et brugbart redskab. Redskabet består netop i, at der blev fortalt historier og at de var mere komplekse end kommunister og akademikere gjorde dem til, at der var skygger af sandhed i dem.
Jeg er ved at læse bogen Flirting with Disaster: Why Accidents Are Rarely Accidental Af Marc Gerstein, den handler om hvordan vi i mange tilfælde fx lader historier, omgivelserne bestemme hvordan vi ser et eller andet fænomen og således lader historierne skjule de egentlige farer, vores eget ansvar og vores egne muligheder. Bogen har forord af Daniel Elsberg og til dem der ikke ved det, var det ham der i 1971 publiserede pentagon papirerne. For mig at se er disse historier altid en del af vores måde at omgås verden på og ikke altid til det dårlige. Men det her, fiktionens spil i virkeligheden eller omvendt er et tilbagevendende tema for mig på denne blog.
Hvis du finder jorden kedelig, så kom med os for vi skal i sommerhus.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment