Hvis du finder jorden kedelig, så kom med os for vi skal i sommerhus.

Friday, September 24, 2010

Det her er det mest klare udtryk for en romantisk arv, som gennemsyrer al visionær tænkning, alle forestillinger om en anden overskridende verden. Den er åbenlys smuk og den er åbenlys naiv. På mange måder er skønheden dens pragmatiske ledetråd, det som stadig holder den i live og gør den relevant. Naiviteten er det som vi stadig har temmelig store problemer med at overskride og således undgår skønheden os.

When no longer numbers and figures
Are the keys to all God’s creatures,
When those who sing or kiss
Know more than the greatest wits,
When the world is given back to life
And frees itself from earthly strife,
When light and shade in unity
Create a higher clarity,
And people see world-history
In fairy tales and poetry,
Then all confusion will fly away
At a single secret word.


Filosofien havde en drøm om virkelighed: Borges siger “Verden er ifølge Mallarme, skabt til at blive en bog; ifølge Bloy er vi versikler eller ord eller bogstaver i en magisk bog, og denne uophørlige bog er det eneste, som er i verden: Den er, for at sige det bedre, verden.” (s. 156, Andre inkvisitioner).
Drømmen har på mange måder aldrig udviklet sig udover en nærmest kompulsiv trang til at skrive huskesedler, for jeg fik hurtig færden af at det ikke var den drøm jeg ønskede. Jeg vil ikke have orden, jeg tror ikke på den, det er meget svært at tro på den. Men det er endnu sværere i Bloys version, hvis vi skal tage den et skridt videre. Forestillingen kunne være denne, at vi kunne blive istand til at skrive verden. Der er dette forhold mellem talen og skriften, nemlig at talen er givet i tredimensionelt men ikke tidsligt blivende og skriften er givet todimensionelt men tidsligt blivende. Drømmen er måske en kombination, hvor man så og sige skriver verden, mens man er i den, sådan at den foreligger og måske endda så den foreligger som ens eget værk. Dette er en drøm om at være skabende, samtidgt med at man skriver, at det at skrive, sætte ord på, er skabelse af farver osv.

På mange måder er computeren grobunden for at vi overhoved kan forestille os noget der kunne være en sådan forening.

No comments:

Post a Comment